Jak usunąć FB czyli konto na Facebooku?

Lut 12, 2019

Kilka dni temu Facebook skończył 15 lat. Przez ten czas stał się najpopularniejszym portalem społecznościowym łączącym ludzi na całym świecie. Obecnie szacuje się, że z Facebooka korzysta nawet dwa miliardy aktywnych użytkowników. Jego wykorzystanie do celów marketingowych w obecnych czasach jest nieodzowne. Dzięki niemu możemy na bieżąco uczestniczyć w życiu naszych znajomych, oraz udostępniać informacje o sobie. To wszystko sprawia, że łatwo możemy zapomnieć o niebezpieczeństwach czyhających na nas w sieci. Przede wszystkim udostępniane przez nas dane trafiać mogą nie tylko do osób postronnych, ale również wiele z nich jest gromadzonych przez samego Facebooka. O tym, jak wielki jest to proceder, mieliśmy okazję przekonać się gdy Mark Zuckerberg odpowiadał przed komisją amerykańskiego senatu, właśnie za nieprawidłowości w przechowywaniu i gromadzeniu danych użytkowników serwisu. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z wagi problemu, co pokazuje fakt rozsyłania łańcuszków, w których użytkownicy rzekomo nie wyrażają zgody na udostępnianie zdjęć i informacji o sobie. Niestety, w rzeczywistości opublikowanie tej treści nie ma żadnej mocy prawnej, jedyne rozwiązanie aby być w 100% niezależnym od Facebooka i chronić swoje dane jest wyłącznie usunięcie konta. Podpowiemy zatem jak usunąć konto na fb.

jak usunąć facebooka

Jakie moje dane przechowuje Facebook?

Odpowiedź jest prosta: praktycznie wszystkie. Im większa nasza aktywność, tym więcej informacji o nas posiada Facebook. Aby się o tym przekonać wystarczy pobrać nasze dane, co jest możliwe po kliknięciu w menu USTAWIENIA. Określamy wówczas zakres jak nas interesuje, format, jakość zdjęć oraz filmów. Przygotowanie takiej paczki może potrwać kilka dni, po tym czasie wysyłany jest komunikat o możliwości pobrania pliku z informacjami. Klikamy DOSTĘPNE PLIKI i po wpisaniu hasła otrzymujemy wszystkie posiadane przez Facebooka dane. Ich ilość naprawdę może szokować. Wszystko jest skrupulatnie notowane, wraz z datami i godzinami. Możemy sprawdzić nie tylko strony które polubiliśmy, ale również wszystkie zmiany dokonywane na profilu, zaczepki, poprzednie związki, a nawet dane kontaktowe! Wszystko to stało się możliwe poprzez zaakceptowanie opcji szukania znajomych po numerach telefonu z naszej książki telefonicznej. Jeżeli używamy messengera jako domyślnej aplikacji do wysyłania sms i wykonywania połączeń, znajdziemy tam również wszystkie bilingi.

Usunięcie a dezaktywacja

Jeżeli nie chcemy rezygnować z niektórych możliwości jakie daje nam Facebook np. szybkie logowanie się za jego pomocą do innych portali, możemy wówczas zdecydować się na dezaktywację konta. Należy jednak pamiętać, że dezaktywacja w żaden sposób nie wpływa na nasze dane. Co prawda nie będzie można wyszukać naszego profilu w wyszukiwarce, ale wszystkie informacje o nas będą nadal przechowywane przez Facebooka. Dla administratorów grup nadal będą widoczne nasze posty oraz komentarze, które zamieściliśmy.

Jak usunąć Facebooka – krok po kroku

Przed usunięciem konta, warto zapisać dane oraz nasze zdjęcia, ponieważ później nie będzie takiej możliwości. Po zleceniu usunięcia konta w ciągu 30 dni możemy anulować ten proces. Po upływie tego czasu dane będą już nie do odzyskania, a konta nie da się już w żaden sposób przywrócić. Co ciekawe, jak czytamy na stronie Facebooka, usuwanie wszystkich naszych treści może potrwać nawet 90 dni, ale są w tym czasie niewidoczne dla innych użytkowników. Podpowiadamy zatem krok po kroku, jak usunąć konto na fb?:

  • rozwinąć menu umieszczone w rogu po prawej stronie u samej góry

  • kliknąć w USTAWIENIA

  • następnie TWOJE INFORMACJE NA FACEBOOKU, które umieszczone będą w kolumnie po lewej stronie

  • tam znajdziemy opcję USUŃ KONTO, i po ponownym wpisaniu hasła do naszego konta i akceptacji rozpocznie się proces usuwania

Aby zrobić to szybciej i sprawniej wystarczy kliknąć w ten link: https://www.facebook.com/help/delete_account co jest bezpośrednim odnośnikiem do pytania jak usunąć fb.

Co się dzieje po usunięciu konta na Facebooku?

Przede wszystkim nie będziemy mieli możliwości przeglądać profili naszych znajomych, ani kontaktować się za pomocą messengera. Poza tym usunięte zostaną nasze rozmowy, choć część może być zachowana w historii wiadomości innych użytkowników. Stracimy możliwość logowania się do innych stron, portali lub aplikacji za pomocą Facebooka. Nie będziemy mogli prowadzić naszego fanpage, lub strony firmowej, chyba że przekażemy prawa do administrowania komuś innemu.

Usunięcie konta – czy faktycznie?

Działania te sprawią, że nasze dane zostaną trwale usunięte po określonym czasie. Czy rzeczywiście tak się stanie? Facebook twierdzi, że tak, jednak 100% pewności nie otrzymamy nigdy. Warto pamiętać, że każda informacja o nas, polubienie, dołączenie do grupy lub logowanie się do Facebooka, pozostawia ślad. Dlatego należy z rozwagą podchodzić do bezpieczeństwa naszych danych i z głową korzystać z wszelkich portali społecznościowych i nie tylko. Jak wielka jest siła danych osobowych pokazała afera z Cambridge Analytica, gdzie użyto informacji o użytkownikach do wpływania na wyniki głosowania w wyborach.

Wrocław - Poland

ul. Aleksandra Ostrowskiego 30

53-238 Wrocław

hello@pokaż email

Godziny otwarcia

Poniedziałek - Piątek

8:00 - 16:00

(71)pokaż numer

Pomoc Techniczna

(71)pokaż numer

bok@pokaż email